Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός

Auriculotherapy – Ear Acupuncture

H ωτοθεραπεία είναι πλέον μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους εναλλακτικής θεραπευτικής στον κόσμο, με ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες υγείας να την εντάσσουν συστηματικά στις συνεδρίες τους.

Η γνωστότερη μέθοδος ωτοθεραπείας είναι ο ωτοβελονισμός. Πολύ μικρές, μίας χρήσης βελόνες εισάγονται στα επιλεγμένα σημεία, σε βάθος 1–2 μ.μ., ή  μέχρι να παρατηρηθεί η «ενεργοποίηση», που σημαίνει αφενός ότι το σημείο εντοπίστηκε σωστά και αφετέρου ότι ο οργανισμός κινητοποιείται λόγω της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος.


Η ωτοθεραπεία κάνει όμως εξίσου χρήση άλλων παραδοσιακών τεχνικών διέγερσης των σημείων, όπως η μηχανική πίεση με ειδικό εργαλείο ή μέσω της εφαρμογής ειδικών σπόρων, μαγνητών και σφαιριδίων από διάφορα πολύτιμα υλικά, που ταυτόχρονα προσδίδουν την ιδιαίτερη ενεργειακή τους ιδιότητα. Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα έχει και η μοξαθεραπεία, είτε άμεσα είτε έμεσα με πούρο. Ακόμα, πιο σύγχρονες τεχνικές διέγερσης περιλαμβάνουν την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος και laser χαμηλής ισχύος.

Για την ανακάλυψη και ανάπτυξη της ωτοθεραπείας ευθύνεται ο Γάλλος ιατρός Paul Nogier, που κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, να χαρτογραφήσει όλη την ανατομία του ανθρώπινου σώματος μέσα από την απεικόνιση του αντεστραμμένου εμβρύου στο αυτί.

Οι γνώσεις αυτές ταξιδέψανε άμεσα στην Κίνα όπου σε συνδυασμό με το βελονισμό η ωτοθεραπεία πήρε φωτιά και έκτοτε εφαρμόζεται ευρέως. Ως επακόλουθο, η ωτοθεραπεία διαμορφώθηκε σε δυο βασικές Σχολές: τη Γαλλική και την Κινέζικη, αλλά ακόμα και η τελευταία, στηρίζεται στην ανακάλυψη του Nogier.Συνεπώς, η επιλογή των σημείων θεραπείας γίνεται είτε μέσα από το πρίσμα της κινέζικης διαγνωστικής, είτε μέσα από εκείνο του Δυτικού μοντέλου της φυσιο-παθολογικής ανάλυσης του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

 

H Ωτοθεραπεία ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρωτόκολλο θεραπείας από τον Γάλλο γιατρό Paul Nogier. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Nogier κατάφερε να καθορίσει την σωματοτοπική παρουσίαση του αντεστραμμένου εμβρύου στο αυτί. Oι ανατομικές περιοχές του εμβρύου αντιστοιχήθηκαν με συγκεκριμένες ζώνες του αυτιού. Αυτό τον παρότρυνε σε μια διά βίου συνέχιση της έρευνάς του, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Ωτοθεραπεία από απλή αντανακλαστική θεραπεία σε μια ισχυρή μέθοδο που μπορεί τόσο να εντοπίσει, όσο και να θεραπεύσει συγκεκριμένα συστήματα, τμήματα ή λειτουργίες του οργανισμού που βρίσκονται σε δυσαρμονία.

Ο Dr Nogier παρατήρησε ότι υπήρχε μια διακριτή αλλαγή στο εύρος και τη συχνότητα του παλμού όταν διεγερθούν συγκεκριμένα σημεία στο πτερύγιο του αυτιού. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει πάντα και είναι τόσο επαναλαμβανόμενη όσο και μετρήσιμη, με σύγχρονο εξοπλισμό. Ο Dr Nogier το ονόμασε VAS (Vascular Autonomic Signal- Aυτόνομο Aγγειακό Σήμα). Aνιχνεύοντας το σφυγμό VAS κερκιδικά, στο αριστερό χέρι του ασθενούς, μπορούσε να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση ενός σημείου, αν υπάρχει παθολογία στην περιοχή του σώματος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο σημείο ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διαπιστωθούν και οι καταλληλότερες τροφές, συμπληρώματα και φυσικά ή αλλοπαθητικά φαρμάκα (τρόφιμα, φάρμακα, βότανα, κ.λπ.). H ακριβής εύρεση του σφυγμού VAS στη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη στην Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμό.

H Ωτοθεραπεία χρησιμοποιεί το αυτί για να βοηθήσει να προσδιοριστεί αν το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου λειτουργούν ως ένα αρμονικό σύνολο, αν υπάρχουν συγκεκριμένες νευρολογικές, μυοσκελετικές ή άλλες λειτουργίες, οργάνων ή συστημάτων που βρίσκονται σε ανισορροπία και αν υπάρχουν εμπόδια στη θεραπεία, όπως ο ουλώδης ιστός ή οι συναισθηματικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι συγκεκριμένη και τα σημεία βρίσκονται πάντα με βάση το σφυγμό VAS. Η ακρίβεια είναι σημαντική.

H μέθοδος είναι ασφαλής, άνετη και άκρως αποτελεσματική. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επώδυνες καταστάσεις συνήθως ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στην Ωτοθεραπεία.

Αν και υπάρχουν ιστορικές αναφορές για εφαρμογή βελονισμού στο αυτί στην Κίνα, οι ανακαλύψεις του Dr Nogier έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ωτοβελονισμού στη χώρα αυτή. Aπό σεβασμό στο γεγονός αυτό, η Kίνα αναγνώρισε τη συνεισφορά του, περιγράφοντας τον ως «πατέρα του σύγχρονου Ωτοβελονισμού». Οι κινέζικοι χάρτες των βελονιστικών σημείων του αυτιού δημοσιεύθηκαν το 1958 και  αποτέλεσαν τη βάση και το σημείο αναφοράς για τη διδασκαλία του ωτοβελονισμού στην Κίνα. Οι πρώτοι που εφάρμοσαν αυτή τη μορφή ωτικής θεραπείας ήταν οι ξυπόλυτοι γιατροί, νέοι εκπαιδευόμενοι γιατροί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, εστάλησαν ανά την επικράτεια για την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης στο λαό. Eρευνώντας τα σημεία, η κινεζική ιατρική θεραπεύσε χιλιάδες ασθενείς και παρουσίασε μια συγκεκριμένη προσέγγιση για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η διάγνωση TCM ήταν περιττή. Tα σημεία θα μπορούσαν να βρεθούν όπως ο Nogier είχε σημειώσει, με τη ψηλάφιση. Ευαίσθητα σημεία έδειχναν μια δυσλειτουργία ή παθολογία. Αργότερα, ηλεκτρικοί ανιχνευτές σημείων χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπιστούν σημεία που παρουσίαζαν διαφορετική ηλεκτρική αντίσταση στο δέρμα, αμέσως γειτονικά προς το κυρίως σημείο. Αυτό ήταν επίσης μια ένδειξη παθολογικού σημείου.

Σε αυτή την αντίληψη στηρίζεται η κινεζική προσέγγιση για την ωτική θεραπεία σήμερα. Tα σημεία είτε καθορίζονται από οπτική αναφορά σε ένα  βελονιστικό χάρτη, είτε με ψηλάφιση των πιό ευαίσθητων περιοχών ή από ηλεκτρική ανίχνευση – διέγερση. O Nogier, ήξερε πως οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα βελονιστικά σημεία στο αυτί πριν από την ανακάλυψή του, αλλά αυτά αποτελούσαν εμπειρικά σημεία για συγκεκριμένες θεραπείες και δεν σχετίζονταν με τη σωματοτοπική αναπαράσταση του ανεστραμμένου εμβρύου. Η διαφορά αυτή φαίνεται ότι δεν τους επέτρεπε τη συνειδητοποίηση πως θα μπορούσαν να αναγνωρίζουν και να θεραπεύουν άλλα σημεία στο αυτί, ακολουθώντας μια ανατομική σχέση με τα σημεία που ήδη γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ της κινεζικής ωτικής θεραπείας και της προσέγγισης του Nogier  είναι στον προσδιορισμό των διαφορετικών εντοπισμών για παρόμοια σημεία. Στην αρχή αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο και αντιφατικό, έγινε όμως κατανοητό αργότερα, με τη συνειδητοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Nogier.

H Ωτοθεραπεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από βελονισμός στο αυτί. H Παραδοσιακή Kινέζικη Iατρική παρέχει ένα ισχυρό υπόβαθρο, μια θεωρητική βάση για τη διάγνωση και την προσέγγιση στη θεραπεία, αλλά δεν είναι Ωτοθεραπεία.

Ο σφυγμός VAS είναι το διαγνωστικό δυαδικό σήμα που προσδιορίζει το ενεργό σημείο και την ακριβή του θέση. Δηλαδή με το σύστημα VAS είναι εύκολο να βρούμε τα σημεία που ενδείκνυνται για θεραπεία, τόσο στο αυτί, όσο και στο σώμα (για αυτούς που ασχολούνται με τον παραδοσιακό βελονισμό).

Η σχέση της ψηλάφισης του σφυγμού VAS και της ταυτόχρονης εύρεσης των ενεργών σημείων, δίνει στο θεραπευτή τη δυνατότητα της διερεύνησης της αιτιολογίας των προβλημάτων του ασθενούς. Η ένταξη αυτών των τεχνικών και προσεγγίσεων στην πρακτική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής παρέχει στο θεραπευτή νέα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ως διαγνωστικό εργαλείο, ο συνδυασμός του VAS με την ψηλάφιση των σημείων στο αυτί, καθώς και τον ηλεκτρικό ανιχνευτή εντοπίζει πιθανές ευαισθησίες ή αλλεργίες σε τροφές και άλλες ουσίες. Επίσης, μέσω της χρήσης του VAS μπορούν να διαπιστωθούν οι καταλληλότερες τροφές, συμπληρώματα, βότανα και φάρμακα.

Η ωτοθεραπεία κάνει χρήση ποικιλίας τεχνικών όπως πιέσεις, λέιζερ χαμηλής ενέργειας και βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού.Τα Εντατικά Σεμινάρια Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού εστιάζουν στην κλινική εφαρμογή του ωτοβελονισμού και των άλλων τεχνικών της ωτοθεραπείας σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων και παθήσεων δίνοντας ακριβή πρωτόκολλα επιλογής σημείων και σωστό εντοπισμό, πάντα με τη χρήση του σφυγμού VAS (Vascular Autonomic Signal).

Το σεμινάριο αυτό δίνει μια ολοκληρωμένη βάση στο σύστημα του ωτοβελονισμού όπως ανακαλύφθηκε και εξελίχθηκε από τον Γάλλο ιατρό Paul Nogier. Χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι η ειδική παρατήρηση του σφυγµού που αποκαλείται VAS (Vascular Autonomic Signal- Αυτόνομο Αγγειακό Σήμα).

• Ενισχύστε τα αποτελέσματα των θεραπειών σας, προσθέτοντας ακριβή πρωτόκολλα επιλογής σημείωνκαι σωστό εντοπισμό, χρησιμοποιώντας το σφυγμό VAS (Vascular Autonomic Signal) καθώς και τον ηλεκτρικό ανιχνευτή σημείων.

• Μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τις βελόνες και άλλα εργαλεία πάνω στα σημεία του αυτιού σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων και παθήσεων.

• Aποκτήστε μια ολοκληρωµένη βάση στην ωτοθεραπεία και στον ωτοβελονισμό. Οι γνώσεις που παρέχονται µπορούν να αξιοποιηθούν άµεσα από επαγγελµατίες θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων, σε συνδυασµό µε άλλες µεθόδους ή αύτονοµα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Διδάσκουν: Ilaira Bouratinos, Emilie Bouratinos, Κωνσταντίνος Γκοργόλης

Δείτε το βιβλίο του Jim Chalmers εδώ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ &  ΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Διεξάγεται σε τρία διαδικτυακά μαθήματα και ένα ολοήμερο πρακτικό σεμινάριο, 9:30 π.μ. – 6:00 μ.μ.
Ημερομηνίες διαδικτυακών μαθημάτων 9 & 10 Μαΐου 2023 & 12 Ιουνίου 2023, 8:00 –  10:00 μ.μ.
Ημερομηνίες πρακτικής στη σχολή 28 Μαΐου 2023, 9:30 π.μ. – 6:00 μ.μ.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Auriculotherapy Level 1 16 €380
AURICULOTHERAPY LEVEL 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Auric-03 24/09/2021
Auric-04 25/09/2021
Auric-04 26/09/2021

Διεξάγεται σε τρία ολοήμερα μαθήματα, 9:30 π.μ. – 5:30 μ.μ.