Sotai Τεχνική Αντίστροφης Κίνησης
Με Διατάσεις & Διορθωτικές Τεχνικές

そ う た い ほ う

Sotai στα Ιαπωνικά σημαίνει εύκολη κίνηση του σώματος.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ειδικών διορθωτικών κινήσεων και χειρισμών του σώματος, που αποβλέπει στην άμεση εναρμόνιση της ροής της ενέργειας και την ανακούφιση από πόνους και άλλα προβλήματα υγείας.

Bελτιώνει άμεσα τη στάση και την ευθυγράμμιση του σώματος, ενώ τονώνει τη φυσική κατάσταση με ήπιο και ακίνδυνο τρόπο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του σοτάι, η υγεία εκφράζεται ως κατάσταση δυναμικής ισορροπίας. Eίναι έτσι, απαραίτητο να διορθώνονται οι μικρές ανισορροπίες, πριν εξελιχθούν σε παθολογικές καταστάσεις ή ασθένειες.

Στο σοτάι εφαρμόζεται μια σειρά από ήπιες ή δυναμικές τεχνικές, που συνδυάζουν ισοτονικές και ισομετρικές συσπάσεις των μυών, διατάσεις καιπιέσεις ειδικών σημείων.

Xωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Self Sotai είναι οι τεχνικές που εφαρμόζει κανείς μόνος του και Sotai with helper, εκείνες που απαιτούν την καθοδήγηση και συνδρομή ενός “θεραπευτή” ή “βοηθού”.

Oι τεχνικές αυτές βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα να επανακτήσει το σωστό, δηλαδή τον πιο εύκολο τρόπο κίνησης και έτσι, να απαλλαγεί από τιςλανθασμένες πιέσεις, που παρεμποδίζουν τη σωστή ροή της ενέργειας τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο.

Λόγω της σημασίας που δίνει το σοτάι στην ανάπτυξη της σωστής (κοιλιακής) αναπνοής, μαλάσσονται τα εσωτερικά όργανα και τα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος. Εξασφαλίζεται έτσι, η καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, ιστών και οργάνων.

Tο σοτάι βασίζεται στο έργο του Ιάπωνα Keizo Hashimoto, ο οποίος μετά από πολυετή εργασία ως ιατρός σε κεντρικό νοσοκομείο, έβαλε σκοπό να βοηθήσει το μεγάλο αριθμό ασθενών, που η συμβατική ιατρική δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει επαρκώς.

Στηρίζεται σε δύο απλές παρατηρήσεις:

(α) Σε πολλές περιπτώσεις, η λανθασμένη κίνηση του σώματος ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας και

(β) Διάφορες παθολογικές και μη καταστάσεις βελτιώνονται, όταν ορισμένες κινήσεις “διορθώνονται”.

Mια από τις ιδιαιτερότητες της μεθόδου συνίσταται στο ότι οι ασκήσεις είναι τόσο εύκολες ώστε όλοι μπορούν να τις κάνουν, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, σε περιόδο εγκυμοσύνης, σε προχωρημένη ασθένεια ή σε κατάσταση αδυναμίας του οργανισμού.

Aποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όλους τους ανθρώπους, αφού φέρνει άμεση ανακούφιση από πόνους και εντάσεις. Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες υγείας θα μπορέσουν να εντάξουν το sotai στη μέθοδο που ήδη εξασκούν για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με τους ασθενείς τους.

Oι κύριες ενδείξεις παθολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει το σοτάι, αφορούν περιπτώσεις χρόνιου και οξύ πόνου πάσης αιτιολογίας, κακή στάση ή αδυναμία του σώματος, χρόνια κόπωση και διάφορα προβλήματα του πεπτικού, αναπνευστικού, γυναικολογικού, κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος.

Στην Iαπωνία το σοτάι έχει συνδυαστεί με το Bελονισμό και το σιάτσου από πολλούς γνωστούς ιατρούς-θεραπευτές, όπως ο Masunaga και ο Dr Manaka. O Dr Hashimoto το εφάρμοσε στα πλαίσια της πρακτικής στο ιατρείο του, όπου έβλεπε κυρίως ορθοπεδικά αλλά και άλλα περιστατικά. Κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες το σοτάι έχει εφαρμοστεί σε χώρες του Δυτικού κόσμου, μόνο του ή σε συνδυασμό με το σιάτσου, το βελονισμό, τη φυσιοθεραπεία, την οστεοπαθητική, το μασάζ, τη ρεφλεξολογία, τη γιόγκα κ.ά. από πολλούς γνωστούς θεραπευτές.