fbpx

Sotai Τεχνική Αντίστροφης Κίνησης
Με Διατάσεις & Διορθωτικές Τεχνικές

そ う た い ほ う

«Sotai» στα Ιαπωνικά σημαίνει «Εύκολη Κίνηση του Σώματος». Μπορεί επίσης να περιγραφεί ως «Τεχνική Αντίστροφης Κίνησης», «Ιαπωνική Οστεοπαθητική» ή «Διορθωτικές Τεχνικές Σωματικού Χειρισμού».

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ειδικών διορθωτικών κινήσεων και ήπιων χειρισμών του σώματος, που αποβλέπει στην άμεση ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος και την ανακούφιση από πόνους και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Βελτιώνει τη σωματική στάση, αυξάνει τη ζωτικότητα και ενέργεια και τονώνει τη φυσική κατάσταση με ήπιο και ακίνδυνο τρόπο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του σοτάι, η υγεία εκφράζεται ως κατάσταση δυναμικής ισορροπίας. Eίναι έτσι, απαραίτητο να διορθώνονται οι μικρές ανισορροπίες, πριν εξελιχθούν σε παθολογικές καταστάσεις ή ασθένειες.

Στο σοτάι εφαρμόζεται μια σειρά από ήπιες ή δυναμικές τεχνικές, που συνδυάζουν ισοτονικές και ισομετρικές συσπάσεις των μυών, διατάσεις καιπιέσεις ειδικών σημείων.

Xωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Self Sotai είναι οι τεχνικές που εφαρμόζει κανείς μόνος του και Sotai with helper, εκείνες που απαιτούν την καθοδήγηση και συνδρομή ενός “θεραπευτή” ή “βοηθού”.

Oι τεχνικές αυτές βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα να επανακτήσει το σωστό, δηλαδή τον πιο εύκολο τρόπο κίνησης και έτσι, να απαλλαγεί από τις λανθασμένες πιέσεις, που παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των νεύρων και τη ροή του αίματος και ζωτικής ενέργειας Qi, τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο.

Λόγω της σημασίας που δίνει το σοτάι στην ανάπτυξη της σωστής (κοιλιακής) αναπνοής, μαλάσσονται τα εσωτερικά όργανα και τα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος. Εξασφαλίζεται έτσι, η καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, ιστών και οργάνων.

Tο σοτάι βασίζεται στο έργο του Ιάπωνα Keizo Hashimoto, ο οποίος μετά από πολυετή εργασία ως ιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο, έβαλε σκοπό να βοηθήσει το μεγάλο αριθμό ασθενών, που η συμβατική ιατρική δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει επαρκώς.

Στηρίζεται σε δύο απλές παρατηρήσεις:

(α) Σε πολλές περιπτώσεις, η λανθασμένη κίνηση του σώματος ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας και

(β) Διάφορες παθολογικές και μη καταστάσεις βελτιώνονται, όταν ορισμένες κινήσεις «διορθώνονται».

Mια από τις ιδιαιτερότητες της μεθόδου συνίσταται στο ότι οι ασκήσεις είναι τόσο εύκολες ώστε όλοι μπορούν να τις κάνουν, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, σε περιόδο εγκυμοσύνης, σε προχωρημένη ασθένεια ή σε κατάσταση αδυναμίας του οργανισμού.

Aποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όλους τους ανθρώπους, αφού φέρνει άμεση ανακούφιση από πόνους και εντάσεις. Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες υγείας θα μπορέσουν να εντάξουν το sotai στη μέθοδο που ήδη εξασκούν για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με τους ασθενείς τους.

Oι κύριες ενδείξεις παθολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει το σοτάι, αφορούν περιπτώσεις χρόνιου και οξύ πόνου πάσης αιτιολογίας, κακή στάση ή αδυναμία του σώματος, χρόνια κόπωση και διάφορα προβλήματα του πεπτικού, αναπνευστικού, γυναικολογικού, κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος.

Στην Iαπωνία το σοτάι έχει συνδυαστεί με το Bελονισμό και το σιάτσου από πολλούς γνωστούς ιατρούς-θεραπευτές, όπως ο Masunaga και ο Dr Manaka. O Dr Hashimoto το εφάρμοσε στα πλαίσια της πρακτικής στο ιατρείο του, όπου έβλεπε κυρίως ορθοπεδικά αλλά και άλλα περιστατικά. Κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες το σοτάι έχει εφαρμοστεί σε χώρες του Δυτικού κόσμου, μόνο του ή σε συνδυασμό με το σιάτσου, το βελονισμό, τη φυσικοθεραπεία, την οστεοπαθητική, το μασάζ, τη ρεφλεξολογία, τη yoga κ.ά. από πολλούς γνωστούς θεραπευτές.
Η τεχνική αντίστροφης κίνησης Sotai είναι μια ολιστική προσέγγιση που επιδιώκει να αποδεσμεύσει το σώμα και να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή, προάγοντας την εσωτερική ισορροπία και αρμονία. Το Sotai αξιοποιεί την έμφυτη ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται, ενθαρρύνοντας τη φυσική ευθυγράμμιση και τη βέλτιστη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Στον πυρήνα του, το Sotai στοχεύει να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των σωματικών ανισορροπιών, αντί να αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα. Μέσω μιας σειράς ήπιων, αλλά ταυτόχρονα δυναμικών κινήσεων, διευκολύνεται η απελευθέρωση μυοσκελετικών περιορισμών, επιτρέποντας στο σώμα να ανακαλύψει ξανά την εγγενή ισορροπία και ρευστότητά του. Καθώς το σώμα ανακτά τη φυσική του στάση και το εύρος κινήσεών του, ο χρόνιος πόνος και η δυσφορία διαλύονται, ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερη κινητικότητα, αυξημένη ροή ενέργειας και συνολική αίσθηση ευεξίας.

Το Sotai περιλαμβάνει ενεργή συμμετοχή τόσο από τον ασκούμενο όσο και από τον δεχόμενο, ενισχύοντας μια βαθιά σύνδεση και κατανόηση τόσο των σχημάτων / προτύπων δυσαρμονίας όσο και της απόκρισης σε αυτές. Ενθαρρύνοντας την αυτογνωσία και την επίγνωση, το Sotai ωθεί τους θεραπευόμενους στο να αποκτήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στο ταξίδι της ίασής τους.

Όχι μόνο εστιάζει στη φυσική αποκατάσταση, αλλά αναγνωρίζει επίσης την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος. Αναγνωρίζει ότι το συναισθηματικό στρες, το τραύμα και η ψυχική ένταση μπορούν να εκδηλωθούν στο φυσικό επίπεδο υπό τη μορφή σωματικών μπλοκαρισμάτων, εντάσεων και πόνου και επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτά τα βαθύτερα στρώματα ανισορροπίας. Με την εναρμόνιση του σώματος και νου, το Sotai ανοίγει το δρόμο για βαθιά χαλάρωση, μείωση του στρες, προωθώντας την εσωτερική αρμονία.

H θεμέλιος λίθος της μεθόδου αντίστροφης κίνησης Sotai είναι η επαναφορά της ισορροπίας του σώματος μέσω εξειδικευμένων διορθωτικών διαδικασιών που είναι προσαρμοσμένες στον κάθε δεχόμενο, προσφέροντας απολύτως εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας. Έτσι, το Sotai δημιουργεί πρόκληση προς άλλες μορφές σωματικού χειρισμού και bodywork όπου εφαρμόζονται οι ίδιες προκαθορισμένες ρουτίνες σε όλους.